Inainte de a calatori spre Japonia, am vrut sa descoper secretul oamenilor care locuiesc acolo. Mi-am dorit sa inteleg cum o tara care a ramas invinsa pe toate fronturile in al doilea Razboi Mondial, tara in care nu exista un surplus de resurse naturale, a devenit una dintre cele trei mari economii ale lumii. De ce acolo oamenii traiesc in medie 80 ani si barbatii platesc mii de dolari pentru ca o femeia sa le serveasca ceai? Am avut multe intrebari, unele dintre ele au ramas pana acum fara raspuns…

 

Aceasta a fost cea mai filosofica calatorie. Am vazut cu ochii mei ca se poate trai diferit. Japonia – este intr-adevar o alta “planeta”, care locuieste in secolul XXII-lea – nu dupa nivelul de trai, ci dupa modul de gandire. Ce m-a uimit?

1. Mancarea. Japonezii mananca doar ce e mai proaspat si foarte divers, totul – ce e crescut in gradina sau prins in mare in ziua respectiva. In multe restaurante meniurile se modifica din doua in doua saptamani – in functie de ce s-a copt/ prins in acel moment. In fiecare zi se mananca peste, in special se pretuieste tonul gras si sunt foarte suparati ca si chinezii l-au placut. In medie, cina este compusa din 10-12 mancaruri cu portii mici. Orezul se aduce intotdeauna la sfarsit – pentru cei care nu s-au saturat.

2. Oamenii sunt binevoitori, modesti si iubitori de munca. E imposibil sa ii intreci la cadouri pe japonezi – nu conteaza cat de scump a fost cadoul daruit – ei vor incerca mereu sa va intoarca mai mult. Esenta societatii japoneze consta in adanca sinceritate si respectul unuia pentru celalalt. Oamenii traiesc dupa reguli strict definite, care nu sunt intotdeauna intelese de catre straini. De exemplu – ei niciodata nu iau un concediu intreg – este considerat un obicei prost, deaceea japonezii calatoresc doar la pensie, pensia fiind aproximativ de 3000 de dolari pe luna.

3. Toalete – o tema separata. Socant este insasi veceul: trebuie sa alegi nivelul de incalzire al scaunului, directia si intensitatea apei, intensitatea  uscatorului si tipul de masaj!
4. Curatenia – peste tot! Tokyo – un oras cu o populatie de 12 milioane de oameni, mai mult decat in Moscova, Londra si Paris, dupa curatenie poate fi comparat cu Lacul Baikal.

Secretul japonez este simplu -  o inalta cultura duhovniceasca si o mare harnicie a societatii! Numai dupa ce am vizitat, am intels sensul frazei "Nu vom trai niciodata ca in Japonia" – e bine sau rau asta – fiecare decide pentru sine.

2 3

Sediul Sony

4

Tokyo pare sa semane cu NewYork la prima vedere

5

Piata de peste din Tokyo. Aici puteti sa gustati cele mai proaspete sushi din lume.

6

Tonul – cel mai scump si valoros peste din Japonia

 7

Nikko – fosta capitala a Japoniei – acum este o frumoasa manastire, inconjurata de molizi batrani de secole. Pare a fi o poveste despre ninja.

8

9

Nunta – cel mai important eveniment in viata femeii japoneze. Costumatia nevestei este in totalitate alba.

10 11

Jazz barul din Hilton, aici s-au petrecut filmarile pentru filmul  Lost in translation. Este cel mai romantic loc din Tokyo, un nemaipomenit anturaj. 

 12

Gheisele – sunt oamneni reali, nicidecum un mit pentru turisti.

13

Kyoto – pavilionul de aur (Golden Pavilion).

14

Takayama – acolo unde timpul parca s-a oprit.

15

Un satuc japonez din secolul trecut.

< a href="http://zifun.ro/wp-content/uploads/2009/07/16.jpg">16

Traiau modest dar in curatenie.

17

Iti doresti atat de mult sa te intorci si sa vezi inca o data aceste locuri.

18

In acest an Tokyo a devenit cel mai scump oras din lume! Japonezii obisnuiti sa cumpere pepeni verzi cu 15 dolari si mango cu 25 dolari bucata.

Author

2 Comments

  1. Da! Chiar ma gandeam sa ajung si eu acolo, dar avand in vedere ca e destul de scump, nu cred ca imi voi permite o asemenea calatorie prea curand. 🙁

  2. superbe locuri…chiar ma gandeam sa-mi fac rochia de mireasa in acest stil dar nu stiu daca isu va gasi locul in peisajul romanesc…vom vedea…

Write A Comment

Pin It