Amenajarea spațiului pentru copii nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă aceștia sunt de sexe diferite. Un design bine gandit va ajuta la asigurarea unei locuinte confortabile și liniștite într-o zonă comună. O paletă armonioasă de culori, precum și mobilierul aranjat corect, vor transforma chiar și o zonă mică într-un dormitor multifuncțional.
Planificarea camerei pentru o fată și un băiat
Atunci când alegeți o cameră pentru copii de diferite sexe, este necesar să vă amintiți că lumina soarelui este importantă în primul rând pentru bebeluși și adolescenți, așa că ar trebui să acordați preferință unei camere cu ferestre spre sud (ca opțiune - spre sud-est sau sud-vest).
Amplasarea mobilierului va fi influențată în mare măsură de pozitionarea ușii. Dacă se află direct vizavi de fereastră, atunci dulapurile, paturile și mesele pot fi aranjate simetric de-a lungul pereților laterali. Lungimea camerei de la 4-5 metri vă va permite să instalați paturile pe o singură parte a camerei, împărțindu-le cu un paravan subțire sau perdea. Partea opusă poate fi folosită pentru zona de joaca, studiu sau sport.

Alte tipuri de amenajări lasă loc imaginației. Principalul lucru este să folosiți cât mai eficient spațiul liber, care este adesea trecut cu vederea (colțuri, spațiu lângă deschiderile ferestrelor și ușilor, înălțime) și să asigurați fiecărui copil condiții aproximativ egale.
Reguli de alegere a mobilierului. Un set de bază de mobilier pentru copii include de obicei un pat, un birou cu scaun și un dulap. La acestea se adaugă adesea biblioteci, cutii pentru depozitarea lenjeriei de pat, cutii mari pentru jucării, bare de sport și bare orizontale. Toate acestea trebuie dublate atunci când un frate și o soră locuiesc în aceeași cameră și poate fi destul de dificil să plasezi un număr atât de mare de lucruri. Câteva reguli simple le vor ajuta să ofere copiilor un confort maxim.
Regula # 1. Ergonomic

Dimensiunile mobilierului trebuie sa corespunda categoriei de varsta si parametrilor fizici ai copilului (inaltime, greutate). In cazul in care se foloseste un pat supraetajat sau rafturio, este necesar sa se lase suficient spatiu vertical pentru ca, in pozitia asezat, cel putin 10 cm sa ramana liberi deasupra capului.
Regula # 2. Siguranță

Activitatea naturală a copiilor îi obligă pe părinți să minimizeze riscul de rănire. Prin urmare, merită să acordați preferință tapițeriei moi și colțurilor rotunjite, abandonând tăbliile metalice și elementele decorative proeminente.
Regula # 3. Confort psihologic

Copiii, ca și adulții, se simt mai în siguranță atunci când au un perete gol din spate, iar ușa și fereastra sunt vizibile liber. Al doilea punct important este că micii locuitori ai camerei ar trebui să aibă posibilitatea de a-și desemna teritoriul personal.

Impartirea unei camere pentru copii de diferite sexe

Pentru doi copii care locuiesc într-o cameră, problema delimitării spațiului este deosebit de relevantă. Pentru a evita conflictele, este recomandabil să alocați colțuri separate pentru soră și frate, folosind perdele, pereți despărțitori, dulapuri, perdele opace sau alte dispozitive pentru aceasta.

Un compartiment de gips-carton (placaj, plăci din fibre) este o soluție bună dacă paturile sunt de-a lungul unui perete. Dacă doriți, îl puteți amenaja într-un mod interesant, făcând-ul un element luminos al interiorului sau îl puteți decora diferit pe ambele părți.

O nișă este o modalitate neobișnuită de a evidenția zonele individuale de dormit sau de lucru. Astfel de adâncituri în pereți vor face mai confortabil interiorul camerei copiilor pentru doi copii de sexe diferite.
Un dulap cu rafturi îndeplinește simultan două funcții - spațiu de stocare și divizarea spatiilor. In acest scop este mai potrivit un dulap cu usi glisante, iar raftul va trebui umplut cu carti.


Perdelele sau copertinele pot ajuta la crearea de colțuri izolate pentru fiecare copil fără costuri mari. Tot ce ai nevoie este o cornișă și o țesătură groasă care să acopere patul sau întreaga mini-camera.
Modalități de economisire a spațiului

In conditii de spatiu limitat, se cere o abordare foarte echilibrata a aranjarii lucrurilor. Există mai multe trucuri interesante care te vor ajuta să economisești spațiu în camera copilului tău și să folosești fiecare metru la maximum.

Un pat supraetajat nu este neobișnuit în camerele în care locuiesc doi copii. Sunt instalate atât strict unul deasupra celuilalt, cât și cu o oarecare decalaj, atunci când partea inferioară iese ușor în față sau în lateral.

O opțiune mai puțin obișnuită sunt danele amplasate perpendicular, care vă permit să potriviți în mod ideal structura într-un colț liber. Al doilea suport pentru blatul suspendat poate fi un dulap destinat depozitării hainelor, jucăriilor sau cărților.
Podiumul din dormitor vă permite să separați vizual partea de joacă sau de lucru a camerei de dormitor. Paturile sunt adesea ascunse sub o astfel de înălțime și sunt amenajate sisteme de depozitare suplimentare - sertare, "trape" de deschidere, niște nișe speciale.
Sertarele de sub pat sunt cele mai bune locuri pentru a ascunde lenjeria de pat, pernele de rezervă și păturile. În același timp, sunt rezolvate  problemele cu obținerea acumularii constante de praf si mingi sub pat. 
Culori pentru camera copiilor

Designul culoarilor in dormitorul copiilor necesită un anumit compromis, deoarece nuanțele ar trebui să fie combinate armonios fără a perturba armonia generală. O mare libertate în această chestiune este dată de impartirea corectă, când un colț separat al fiecărui copil este pictat cu culorile pe care le prefera. În alte cazuri, este mai ușor să te oprești la soluții universale și să alegi un stil neutru.
Dintre culorile potrivite pentru un băiat și o fată, se pot evidenția - alb, bej, precum și tonuri de nisip. Acesteculori reflecta bine lumina, făcând camera mai însorită. Printre cele strălucitoare, se pot evidenția culorile vesele ale naturii - galben intens, verde deschis, portocaliu sau albastru deschis.

În același timp, este mai bine să renuntati la roșu, albastru închis, negru și roz aprins - acestea pot irita sau deprima sistemul nervos al bebelușului.
Iluminare corectă

Pentru ca copiii să crească și să se dezvolte pe deplin, este necesar să aveți grijă de iluminarea bună în camera lor, atât ziua, cât și seara.

În camera copiilor, trebuie să existe cel puțin o fereastră, de preferință acoperită cu o perdea translucidă, pentru a proteja copiii de razele orbitoare și radiațiile ultraviolete. Când amplasați birouri, asigurați-vă că lumina soarelui cade din stânga.Dacă este în dreapta sau din spate, caietul și cărțile vor fi acoperite de o umbră și îi va fi greu pentru copil să vadă ce a scris, iar dacă așezi elevul cu fața la fereastră, lumina va lovi. ochilor și poate duce la probleme de vedere. Aceleași reguli se aplică și locației computerului sau laptopului dvs.
Seara, soarele ar trebui să fie înlocuit cu un candelabru bun deasupra zonei de joacă. Este mai bine să alegeți o lampă de tavan, ușoară, din material care nu poate fi sparta. Se recomandă amplasarea lămpilor de masă de birou care creează iluminare cu fascicul îngust, fără umbre dure. Fiecare copil ar trebui să aibă propriile prize, astfel încât să nu fie nevoit să folosească prelungitoare.
Este foarte important să aranjați iluminarea individuală lângă paturi. Unii copii le place să citească înainte de culcare sau să se joace pe un dispozitiv mobil - așa că trebuie să aveți grijă ca frații să nu interfereze cu somnul unul altuia din cauza luminilor de deasupra capului aprinse.
Design pentru dormitor – fotografii. Înainte de a crea un nou design pentru o cameră pentru copii, pentru doi copii de sexe diferite, merită să vă uitați la proiectele de interior deja finalizate. Galeria noastră foto conține multe soluții interesante pentru decorarea unei camere comune, aranjarea mobilierului și decorarea. Poate că unele idei vă vor fi utile. Privește și inspiră-te!
Author

Write A Comment

Pin It