Latte (din italiana caffè latte [kaffelˈlatte] — «cafea cu lapte»). Bautura cu cafea de origine italiana, compusa din lapte (it. latte) si cafea espresso. Ador cafeaua cu lapte!!! In continuare reteta si detalii…

1

O parte espresso (sau orice alta cafea tare, dar nu americana) necesita trei parti de lapte- spuma.
Latte este servit intr-un pahar-irish – o cana mare sau un pahar inalt cu pai. In bautura se pot adauga orice siropuri destinate pentru prepararea de cocktail-uri din cafea (cu exceptia celor citrice, deoarece din cauza lor laptele devine acru).

2

Exista o multime feluri de cafele pe baza de latte: latte cu scortisoara, latte cu nuci, latte ice, latte cu inghetata, latte cu ciocolata si frisca. Amestecul cafelei latte cu sirop de coacaza neagra este considerat cel mai de succes. Puteti pregati chiar si cocktail cu alcool – de exemplu, latte cu Amaretto sau Rom. Deosebit de delicios este latte-ul obtinut prin adaugarea a 10-15 ml de lichior Baileys.

3

Latte Macchiato (ital. Latte macchiato [‘latːe maˈkːjaË‘to] — «lapte patat») — bautura fierbinte se prepara prin metoda de turnare in lapte a cafelei espresso, intr-o proportie de 3:1. Din italiana macchia inseamna o pata mica de cafea, care ramane pe suprafata spumei de lapte.
Diferenta dintre latte si capucino: faptul ca espresso se adauga in lapte, dar nu invers; o mai mare cantitate de lapte; o mare cantitate de lapte-spuma in comparatie cu laptele simplu; faptul, ca laptele si cafeaua sunt pe straturi, fara a se amesteca.

Bautura este servita intr-un pahar inalt de sticla cu o lingurita lunga pentru inghetata si un pai si este formata din trei straturi, care nu se amesteca intre ele. Primul strat – lapte fierbinte, al doilea – cafea espresso, ultimul, stratul de sus – o spuma inalta, din lapte batut. Espresso nu se amesteca cu primul strat de lapte din cauza temperaturii mai ridicate si o densitate mai mica, decat la laptele gras. Pentru a obtine “stratificarea” necesara, cel mai simplu mod, turnand espresso in ultimul rand, strecurandu-l printr-un strat de spuma.

Reteta pregatirii Latte Macchiato la pahar in trei straturi.

In primul rand trebuie sa amestecati laptele fierbinte in blender si sa umpleti cu spuma 2/3 din pahar. Dupa 20-30 de secunde spuma se va separa de lapte si se va ridica la suprafata. Apoi, aveti trebuie sa preparati cafeaua la o temperatura maxima si cu atentie s-o adaugati in lapte.
Daca doriti, in Latte Macchiato, puteti adauga diferite siropuri. In acest caz, siropul este turnat pe fundul paharului si se adauga lapte batut, pentru a obtine gustul siropului ales.

4

5

Latte macchiato se facea initial pentru copii, pentru ca, pe de o parte, sa permite copiilor sa bea cafea ca adultii, pe de alta parte – pentru a salva corpul copilului de la cofeina in exces. Bautura este foarte populara in Europa Centrala si de Vest si este o bautura yuppies cult. Stratul de spuma este de obicei presarat cu firimituri de ciocolata sau pudra de cacao.
Italienii prefera sa bea latte de dimineata – precum si alte bauturi din cafea cu lapte. Surprinzator, in Italia latte italian se bucura de mai putina popularitate decat in alte tari europene – prea mult le place lor cafeaua tare.
Americanii beau latte in doze mari, o portie a unui latte de la Starbucks, de exemplu, poate ajunge la o cantitate de 600 ml.

6