No products in the cart.
10 case uimitoare in pesteri
In multe parti ale lumii sunt observate casele-pestera. Acestea sunt folosite ca locuri de recreere, locuri de rugaciune. Inca se gasesc case-pesteri in partea de nord a Chinei, care ofera adapost pentru mai mult de 40 de milioane de oameni.
Guizhou, China
Situata la aproximativ 57 de mile (92 de km) de la Beijing, exista o casa-pestera veche, cunoscuta sub numele de Guyadzhu. Oamenii nu stiu nimic despre originea sa, deoarece nu exista nici o mentiune in sursele istorice. Pestera a fost sculptata in stanca abrupta, care acopera orasul Zangshaning. Aceasta este una dintre cele mai mari pesteri din China, in ea gasim peste 110 de camere din piatra, care ofera adapost pentru multi oameni.
Matmana, Tunisia
O alta locuinta subterana interesanta – Matmata, sau Metmata, care se afla intr-un oras mic in partea de sud a Tunisiei. Aceste caverne sunt facute sub forma unui roi mare. Pesterile artificiale construite in jurul unui spatiu gol. Aceste pesteri sunt folosite ca si apartamente, iar unele case iclud gropi, care se unesc intre ele prin pasaje, cum ar fi transeele.
Bamian, Afganistan
Bamian (de asemenea, in limba persana poate fi pronuntat ca Bamiyan) este situat la o altitudine de aproximativ 9200 ft (2800 m), cu o populatie de aproximativ 61863 de oameni. Acesta este cel mai mare oras din Hazarajat din centrul Afganistanului, de asemenea capitala teritoriului Bamian. Acesta este situat la 240 de kilometri nord-vest de la Kabul, capitala tarii. Cuvantul “Bamiyan” este derivat din cuvantul sanscrit “varmayana”, care inseamna “vopsit”. A fost construit pe teritoriul vechii manastiri hinduso-budiste. In directia catre orasul Bamian se pot vedea multe statui ale lui Buddha sculptate pe stanci. In anul 2008 in Bamian a fost gasit petrol.
Sassi di Matera, Italia
Sassi a fost construit inca pe timpurile preistorice si este, probabil, una dintre primele asezari din Italia. Acesta este situat in centrul vechi al orasului Matera. Multe dintre aceste “cladiri”, de fapt, pur si simplu pesteri, si strazile, in unele parti ale Sassi sunt amplasate pe acoperisurile altor cladiri. Oras preistoric s-a format pe panta de defileu creata de rau, care a devenit acum foarte mica. In 1950, guvernul italian a incercat sa mute cea mai mare partea a locuitorilor din Sassi in orasele moderne. Cu toate acestea, oamenii au ripostat si au aparat dreptul lor de a trai in Sassi, ca si stramosii lor.
Parcul National Mesa Verde , SUA
Parcul National Verde este sub ocrotirea Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta este situat in judetul Montezuma, Colorado, si a fost format in 1906 pentru a proteja o parte dintre cele mai uimitoare locuinte pe stanci din lume. Parcul ocupa o suprafata de 211 kilometri patrati si vizitatorii pot vedea numeroase ramasite de case si sate construite de oamenii indigeni. La sfarsitul secolului al 12-lea, ei au inceput sa construiasca locuinte pe stanci, care astazi sunt cunoscute sub numele de Munte Verde. Acesti “primii oameni” aveau obiceiul sa traiasca in comunitati, grupate in sate mici, de regula, se stabileau pe varfurile de munte, dar, uneori si pe margini de stanci.
Stancile abrupte Bandiagara, Mali
Stanca de gresie aproape cu 500 de metri mai sus, decat planurile inferioare de gresie de la sud. Lungimea ei este de 500 de metri. Astazi aceasta zona de stanca abrupta este locuita de poporul Dogon. Inaintea lor acolo locuiau popoarele Thelema si Tolo. Unele cladiri au ramas inca de pe timpurile Thelema.
In 1989, stanca abrupta Bandiagara a fost adaugata in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Lantul de stanci de gresie Bandiagara se extinde de la sud la nord-est pe o distanta de peste 200 km, catre masivul muntos Grandamiya. Hombori Tondo, cel mai inalt varf de munte din Mali, 1115 de metri – sfarsitul masivului muntos. Intreaga regiune – una dintre cele mai uimitoare din Africa de Vest, din cauza caracteristicilor sale arheologice, etnologice si ecologice.
Vardzia, Georgia
Orasul din pestera Vardzia – o manastire in sudul Georgiei, sapata in zona de munte Erusheli in apropierea satului Aspindza pe malul stang al raului Mtkivari. Ea a fost fondata de Regina Tamar in anul 1185. Manastirea a fost construita pentru a proteja teritoriul impotriva mongolilor. Vardzia consta din 6 mii de apartamente intr-un complex pe 13 nivele. Pe langa manastire includea o biserica, o sala a tronului, precum si un sistem de irigatii pentru udarea fermelor terasate. Singurul acces in complex era posibil printr-o serie de tuneluri ascunse, aflate in apropierea raului Mtkvari.
Cutremurul din Samtkhe a distrus aproximativ doua treimi din oras in anul 1283, scotand la iveala pesterile si expunand cetatea in pericol. In timpul domniei lui Beka Zhakeli in secolul XIII, biserica a fost restaurata si a fost construit un turn cu o clopotnita splendida. Dar in 1551, persanii condusi de catre Shah Tehmespa au facut un raid in manastire si au furat cele mai importante icoane, punand capat pentru totdeauna la viata manastirii.
In zilele noastre, Vardzia este o atractie turistica importanta, din regiunea Samtskhe-Javakheti, din Georgia. Locul este intretinut de catre un grup mic de calugari si poate fi vizitat contra unei sume mici de bani. In jur de 300 de apartamente si sali sunt vizibile din exterior. In unele dintre vechile tuneluri, conductele inca mai transmit apa potabila.
Kandovan, Iran
Unul dintre cele mai misterioase sate ale secolului al 13-lea, Kandovan, situat in provincia iraniana de est a Azerbaidjanului. Il face unic faptul ca multe dintre case au fost facute in pesteri sub forma de con, care in mod natural au format o formatie stransa de cenusa vulcanica. Prin urmare, peisajul satului este foarte similar cu o colonie de termite gigantice. Caracteristicile constructiei au permis mentinerea temperaturii suportabile pentru a locui si vara si iarna.
Ortahisar, Turcia
Aceasta casa a fost construita pentru aparare. Cetatea Ortahisar situata la 6 km de Urgup, in drum spre Nevsegir. Asezarile au fost grupate in jurul granitelor cetatii, de aceea acolo vom gasi mai multe constructii si plantatii. Acolo au fost cultivate mere, cartofi, portocale si lamai, importate din Zona Mediterana.
Uchisar, Turcia
Ultima si cea mai exceptionala pestera din piatra – Uchisar, care este situata la cel mai inalt punct al regiunii, la 7 km de Nevsegira. Anterior, a fost una dintre cele mai populare locuri, dar dezastrele naturale nu le permiteau locuitorilor sa ramana aici pe mult timp si ei erau nevoiti sa se mute.
бузина
I am so impressed I had to save it so I continously go back and read things I may have skimmed