Ce ne asteapta in anul 2050? Prognoza fu5turologilor. 
In urmatorii 40 de ani, un numar fara precedent de femei vor veni la putere, iva continua sa creasca migratia musulmana spre vest, angajatii vor parasi birourile mici. In America de Sud se astepta o puternica crestere economica, iar in Orientul Mijlociu se va forma un amestec real de religii, secte si grupuri etnice. Despre toate acestea si multe altele se spune in raportul companiei de consultanta Toffler Associates, publicat saptamana trecuta.

Compania Toffler Associates a fost fondata de Alvin Toffler, care in anul 1970 a scris blockbuster-ul "Åžocul viitorului", unde el si-a prezentat viziunea sa asupra lumii peste 40 de ani.
Aproape o jumatate de secol in urma, Toffler considera, ca stiinta si tehnologia se vor dezvolta intr-un ritm atat de rapid, ca majoritatea oamenilor nu vor putea procesa cantitatea uriasa de informatii noi si pur si simplu vor "renunta" la viata obisnuita. Unele dintre predictii, scrise de autor in anii ’70, s-au adeverit. De exemplu, ca noutatile se vor raspandi in jurul lumii instantaneu, ca cuplurile de acelasi sex se vor putea casatori si crea familii, ca violenta si catastrofele ecologice vor creste si vor avea urmari tot mai grave. 

1
In unele privinte cartea lui Alvin Toffler a fost prea profetica

Poate ca ar trebui sa ascultam noile profetii ale brand-ului Toffler pentru urmatorii 40 de ani. Astfel, dupa parerea autorilor, in timpul apropiat va creste foarte mult cantitatea navelor- container pentru a satisface cererea tot mai mare pentru livrarea rapida si ieftina a marfurilor. In consecinta se vor extinde canalele Suez si Panama, si, in general, va creste in mod semnificativ rolul oceanelor si al cailor de transport. Tot mai multi oamenii vor produce propriile produse alimentare, pentru a reduce dependenta de marii producatori si distribuitori. Distributia internetului de mare viteza si a videoconferintelor ieftine va elibera angajatii care lucreaza in birouri si va oferi lucrul la distanta, de oriunde din lume.
Doar un numar foarte mic de state vor continua sa se comporte ca tari "problema", inclusiv Coreea de Nord si Iran. Ele vor deveni "o adevarata provocare pentru liderii politici, care intruchipeaza programele geo-politice."
China se va pozitiona ca un lider economic mondial si in alianta cu Brazilia si India va influenta piata valutara, iar tarile Africii si Venezuela vor furniza Chinei resurse energetice. Intre timp, SUA vor depinde de China pentru furnizarea celor 17 metale de pamant rare, care sunt necesare pentru producerea diferitor produse: de la componentele armelor si pana la turbinele eoliene si vehiculele hibride.                                                                  
Dezvoltarea surselor alternative de energie va crea "outsideri pe globul fara petrol." Acestea includ Arabia Saudita, Iran, Irak, cateva state din Golf, Rusia si Venezuela.
Crestinismul se va raspandi rapid in partea de sud a globului, in timp ce musulmanii vor emigra in numar tot mai mare spre vest, unde prezenta lor va schimba relatiile sociale si politica de stat.
Schimbarile climatice vor duce catre atatarea conflictelor pentru locurile eliberate de gheata  care depoziteaza minerale din regiunea arctica. De asemenea, cresterea nivelului marii va forta grupuri mari de oameni sa isi paraseasca locuintele.
Imbatranirea populatiei va duce la o crestere de patru ori a costurilor de ingrijire si servicii pe termen lung pentru persoanele in varsta. Asigurarile sociale si de sanatate pentru persoanele in varsta din SUA nu vor mai exista in forma in care exista astazi. Cum vor arata si ce va inlocui sistemul de asiguari sociale conventional este greu de spus, cu toate acestea, autorii prezicerilor sustin ca vom trai intr-o societate divizata in straturi, cu diferite tipuri de oameni si nevoi.
In ceea ce priveste femeile, ele vor incepe rapid sa ocupe functii de conducere pe tot globul. Autorii cred ca acesta este un lucru pozitiv, deoarece "tara nu poate fi infloritoare atunci cand deciziile sunt luate de doar 50% din populatie."
In urmatorii 40 de ani, acumularea cantitatii de informatie va creste considerabil si astfel lumea va intra in "era" petabyte. Petabyte (1024 de terabytes) va fi numarul obisnuit pentru masurarea memoriei unui calculator, hard disk-ului de stocare si a fisierelor de calculator.

1 Comment

Write A Comment

Pin It